Mennyit lehet spórolni a LED-del?


 

A LED világítás egyik sajátossága az alacsony energiafelhasználás. Ha a hagyományos világítások kiváltásáról van szó, akkor felmerül ez a kérdés: Mennyit lehet spórolni a LED világítással?
Ha a cél a villamos energia felhasználás drasztikus csökkentése, akkor számolni kell. Így történt ez a példában szereplő pizzéria esetében is.

Ilyenkor több tényezőt kell figyelembe venni:

  • Mennyi fényre van szükség?
  • Naponta mennyi ideig használjuk?
  • Milyen világítást kell kiváltani?

A kérdésekre válaszolva kiszámolhatjuk mennyi idő alatt térül meg a beruházás.
Nézzük a válaszokat sorban:

Mennyi fényre van szükség?

A pizzéria hátsó részében a napfénytől elzárt folyosó világítását korszerűsítettük. A folyosó megvilágítását két darab 70 W-os halogén izzó adta. Ezeknek az izzóknak a fényárama 1200 lumen. Olyan LED-et kellett választani, amelynek a fényárama ennél nagyobb. A foglalata E27. A választás a 24 W-os E27 foglalatú körte LED-re esett. Ennek fényárama 2600 lumen. Mivel a 70W-os halogének a nagy belmagasság miatt kicsit kevésnek is bizonyultak, ezért döntöttünk a jóval nagyobb fényáramú LED mellett.

Naponta mennyi ideig használjuk?

A folyosót nem éri napfény, a pizzéria nyitvatartása 10-22-ig tart. Naponta 12 órán keresztül világítanak a halogének.

Milyen világítást kell kiváltani?

A halogén izzóknak E27 foglalata van, a lámpatestek nem szorulnak cserére. Ezért az E27 foglalatú LED-ek közül választottunk egy megfelelőt.

Gazdaságossági számítás:

Teljesítmény Napi fogyasztás Éves fogyasztás Éves költség
Halogén (2db) 140 W 1,68 kWh 604,8 kWh 27 216 Ft
LED (2 db) 48 W 0,576 kWh 207,36 kWh 9331,2 Ft

9905 Ft-ot spórolunk LED-del az első évben, beleszámolva a LED bekerülési költségét. A második évben  17885 Ft-ot spórolunk két halogén LED-re cserélésével. Ráadásul a fény sokkal több a folyosón. A példában kiválasztott E27 LED-re 3 év garanciát vállal a forgalmazó. Egy ilyen helyen, ahol szükség van a megvilágításra, és azt naponta hosszú időn keresztülk használjuk, akkor nagyon sok pénzt takaríthatunk meg LED-ekkel.