Konyhai világítás – A lámpák elhelyezése

Konyhai világítás elhelyezése

Miért fontos a konyhai világítás tervezésén elgondolkozni? A konyha egy olyan területe a lakásunknak ahol elengedhetetlen a jó világítás. Ez persze igaz a lakás többi részére is, de itt igazán fontos a lámpák megfelelő elhelyezése. A nappaliban például a  hangulat kialakításához járul hozzá a helyi megvilágítások kiválasztása, a konyhában ezen kívül funkcionális szerepe is van. Az egy lámpatestet biztosító fő világítást sok esetben ki is lehet váltani több helyi megvilágítással. Általában szükség is van erre, hiszen a konyhai munkához sok fényre van szükség, a mennyezeten elhelyezett egy darab lámpa nem elég egyik munkafázis fényigényének kielégítésére sem.

Az alábbi grafikán jól látszik, miért kell a konyhapultot külön megvilágítani. A kép mellé nem is nagyon kell magyarázat, a kis emberke saját testével árnyékolja be a konyhapultot.

Konyhai világítás helyes kialakítása

Konyhai világítás megtervezése

A konyhai világítás kialakítása szempontjából az a legjobb módszer, ha már a felújítás vagy építkezés előtt megvannak a tervek a konyha berendezésére. Ebben az esetben a vezetékeket a villanyszerelő úgy tudja elhelyezni, hogy a lámpákat – és persze a gépeket is – látható vezetékek nélkül lehessen felszerelni.

Amit ilyenkor meg kell tervezni:

  • a bútorok helye
  • a konyhai gépek elhelyezés
  • a szekrény magassága

Amikor ez megvan, akkor lehet megtervezni hova milyen fényre van szükség. Ezután ki lehet választani milyen lámpával lehet ezt a legjobban megoldani. A kivitelezéskor nemcsak a konyhai szigetek fölé, konyhapult fölé, reggeliző pult fölé kell kiállásokról gondoskodni a lámpáknak, hanem a dekorációs világításra is gondolni kell. Kiállást kell készíteni a konyhapult belső dekorációs világítása számára is, ugyanúgy mint a villanytűzhelynek. A két berendezés villamos követelményei jelentősen eltérnek egymástól, azonban mindkettő esetében ugyanolyan kényelmetlen a már kifestett, leburkolt konyhában azon gondolkodni, hogy a vezetéket hogyan lehetne a kívánt helyre vezetni. A legjobb ha a konyha kész tervével a kezünkben egyeztetünk a villanyszerelővel. Egy gyakorlott szakembernek úgyis sokrétű tapasztalatai vannak, de egy kész terv alapján mindenki dolga könnyebb lesz a felújítással kapcsolatban.

Konyhai világítás – A konyhapult

A konyhapult megvilágításánál többféle lámpatest jöhet szóba

  • konyhabútorba épített szpot
  • LED szalag
  • LED konyhai pultmegvilágító lámpatest

Az első kettő esetében mindenképpen a konyhabútor elkészítőjével érdemes egyeztetni kívánságainkról, így elkerülhető, hogy a végén a konyhabútor stílusához nem illeszkedő világítás legyen a pult fölött. A LED szalag használatához szükség van tápegységre és alusínre. Ezeket el kell helyezni a konyhabútorban, ebben az esetben is jobb már a tervezéskor gondolni rá.

A LED konyhai pultmegvilágító lámpatestek esetében egyszerűbb a dolgunk. Ha a kiállás megvan, már meglévő konyhapultra is egyszerűen felszerelhető. Kis mérete, nagy fényereje miatt egy meglévő konyhaszekrényt is korszerűsíteni lehet vele. Mindezeket figyelembe véve lesz a LED konyhapult világítás egyszerre stílusos és hasznos eleme a konyhának.

Konyhai világítás a konyhasziget felett

Ha van a konyhában olyan munkaterület, ami felett nincs felső szekrény, ott a világítást máshova kell elhelyezni. Tipikusan ilyenek a konyhai szigetek, ahol a tűzhely és a munkalap található. Ezek felett célszerű GU10 lámpákat használni. Ezek elég fényt biztosítanak, fényük irányítható.

Konyhai világítás a reggelizőpult felett

Sok konyhában alakítanak ki reggelizőpultot, máshol a konyha egyben az étkező szerepét is betölti. Ilyen helyen a pult és az asztal felett szükség van olyan világításra, amelyet étkezéskor használunk. Ide leginkább a konyha stílusával harmonizáló függesztéket kell választani. Ezeknek általában E27 foglalata van, de mindenképpen, olyan amibe lehet találni megfelelő LED izzót.

Kiemelt kép forrása: tirachard – www.freepik.com