LED szalag tápegység méretezése

LED szalag tápegység – Miért van rá szükség?

A LED szalagon világító chipek egyenárammal működnek. Ezért nem szabad közvetlenül a 230V-os hálózathoz csatlakoztatni a LED-szalagot. A LED szalag működtetéséhez egyenáramú (DC) tápegységre van szükség, a váltakozó feszültséget (AC) ez alakítja egyenfeszültséggé, amelyet a LED használhat. Ezt a köznyelv LED trafóként, LED adapterként is ismeri, de mi itt LED tápegységként hivatkozunk rá.

Fontos kiemelni, hogy lehet találkozni váltakozó feszültségű 12V-os tápegységekkel, amelyek nem alkalmasak a LED szalagok és a többi 12V-os LED-ek megtáplálására. Régebben elterjedtek voltak a 12V-os halogén lámpák. Mivel ezek izzószállal működnek, ezért nem számít a feszültség polaritása. Ha ezekbe a lámpákba a tápegység cseréje nélkül LED-et teszünk, vagy felhasználjuk LED szalag táplálására, azonnal tönkretesszük vele az újonnan beszerzett LED-eket.

Hogyan válasszunk LED tápegységet?

Ezt a kérdést hajlamosak a hobbi építők elhanyagolni. Mindenki szeretne gyönyörű LED világítást, és gondosan választja ki a LED szalagot. A LED tápegység nem mindig kap megfelelő figyelmet, sokan próbálnak ezen spórolni.

A LED tápegység méretezése a LED szalaghoz

Először is tudni kell, hogy milyen teljesítményűek a szalagok, hogy megfelelő méretű tápegységet lehessen kiválasztani.

A gyártók feltüntetik a LED-szalagok energiafogyasztását (teljesítményét) a termék csomagolásán. Ez általában a szalag hosszára eső teljesítményként szerepel, leggyakrabban egy méter hosszra levetítve. Mértékegysége a Watt, jele W. Az egységnyi hosszra eső teljesítményt (W) meg kell szorozni a felhasználni kívánt LED szalag teljes hosszával. Miután kiszámoltuk a szalag energiafelhasználását, további 20%-ot érdemes hozzáadni (A kapott teljesítmény értékét osszuk el 0,8-al.)

Példa: A LED szalagunk méterenként 6W-ot fogyaszt. A 3,5m X 5,5m-es szobánk van, ami a tipikus panellakás mérete. A mennyezeten végigfutó hangulatvilágításhoz szükségünk van 18 méter LED szalagra. 18 X 6W = 108W teljesítményre van szüksége LED szalagnak. Ennél az értéknél 20%-al nagyobb teljesítményű LED tápegységet kell választani. Elosztjuk a 108W-ot 0,8-al, és 135W -ot kapunk eredményül. Ennél kicsivel nagyobb tápegységet kell választanunk.

Olyan tápegységet kell választani, amely ennél nagyobb vagy egyenlő teljesítményt tud biztosítani. Az extra kapacitás segít a tápegység hosszú élettartamának biztosításában. A tápegység meghibásodásának gyakori oka a hő. A tápegység teljes kapacitással való működtetése felmelegíti.

A tápfeszültségnek meg kell egyeznie a LED szalag feszültségével

Nálunk leggyakrabban 12 V-os LED szalagokat lehet kapni, de sok helyen elérhetőek a 24 V-os szalagok is. Éppen ezért oda kell figyelni a tápegység választásnál, hogy a feszültségszintek megegyezzenek.

Ha 24V-os tápegységgel tápláljuk meg a 12V-os LED szalagot, az hamar tönkreteszi. Rövid ideig nagyon fényesen fog világítani de a túlfeszültség miatt a LED chipek hamar tönkremennek.

Fordított esetben, ha 12V-os tápegységgel tápláljuk meg a 24V-os LED szalagot, akkor az nem fog világítani.