Növény LED lámpa használata – 5 tipp a sikeres termesztéshez

A növény LED lámpa fajták elterjedésével párhuzamosan csökken a többi növény lámpa használata. Sokan térnek át erre az energiatakarékos megoldásra. Nem árt azonban a váltáskor néhány dolgot szem előtt tartani, hiszen a növénytermesztő LED lámpák kicsit másképpen működnek. Előnyeik miatt erre az 5 dologra mindenképpen érdemes odafigyelni.

Vízfelhasználás növény LED lámpa esetén

Mivel a növény LED lámpák kevesebb hőt bocsátanak ki, és egyáltalán nem sugároznak az infravörös tartományban, ezért kevésbé szárítják a talajt és a növényeket. A növények vízfelhasználása lecsökken, így változatlan öntözés mellett fennáll a túlöntözés veszélye. Az öntözés csökkentésével a tápoldatozás mennyiségét is felül kell vizsgálni, és csökkenteni kell.

Hőmérséklet növelése

A növény LED lámpákra történő áttérés után a termesztők hőmérsékletcsökkenést tapasztalnak. A növény LED-ek kevesebb hőt bocsátanak ki, ezért ha szükséges, más módon kell a termőhely hőmérsékletét megemelni. A növény LED lámpa energiahatékonyságának köszönhetően az energiamegtakarítás mérlege továbbra is pozitív lesz.

A növény LED lámpák magassága

Érdemes időt szánni a LED növény izzó magasságának beállítására. Ennek helyes megválasztásával tovább javulhat a terméshozam változatlan energiafelhasználás mellett. Több tényezőt kell figyelembe venni a magasság beállításánál. Gondoskodni kell a LED növény lámpa fényének egyenletes eloszlásáról a növények levelein. Túl magasra állítva növekszik a lefedettségi terület, de csökken a növényeket elérő fény intenzitása. Túl közel állítva a növények károsodhatnak, megéghetnek az intenzív fénytől. A növény LED lámpa tulajdonságai és a termesztett  növény igényei szerint kell az optimális távolságot megtalálni.

A növény LED lámpa célzott használata

A LED tulajdonságainak köszönhetően a növény LED izzó által kibocsátott fényt célzottan lehet felhasználni. Az optimális fényviszonyokat el lehet érnia különböző fejlődési szakaszban lévő növények különböző mértékű megvilágításával. Jól lehet a LED növénynevelő lámpák fényét irányítani, így mindig az a növény kaphat belőle többet, amelyiknek szüksége van rá.

Fény ciklus beállítása növény LED-del

Mesterséges fény segítségével a növény biológia ciklusát be lehet állítani. A beltéri növénytermesztés során a fény és sötétség arányának helyes megválasztásával lehet a növényeket stimulálni.
A legnépszerűbb fény ciklusok a virágok számára a vegetatív szakaszban a 18 órás fény 6 órás sötétséggel.
A 12/12 órás ciklus legtöbbször virágzást indít el, mivel ez a fényciklus jelzi a virágnak az ősz közeledtét. A vegetatív növények számára, mint a saláta és gyógynövények, a napi 17-18 órányi megvilágítás a legnépszerűbb.