Növénynevelő LED lámpa fajtái

A növénynevelő LED lámpa fajtáit többféleképpen csoportosíthatjuk. Színük legtöbbször ugyanolyan, de léteznek speciálisan növekedéshez és virágzáshoz kifejlesztett növénynevelő LED-ek.
Itt most a teljesítmény és fogalalattípus szerint csoportosítunk, a fény színe mindegyik növény LED esetében a piros és kék színből áll össze.

Növény LED szalag

Felépítését tekintve ugyanolyan mint bármelyik LED szalag, 3 LED-enként vágható, forrasztható, de speciális csatlakozóval forrasztás nélkül is beköthető. A hátoldalán lévő öntapadós ragasztóval lehet a kívánt helyre felragasztani. Ennél is – mint a legtöbb LED szalagnál – érdemes hőelvezető rétegre ragasztani a hosszabb élettartam elérése miatt. 12V egyenfeszültséggel üzemel, fogyasztása méterenként 6W.
Előnyei:

  • hosszú polcokat is megvilágíthatunk vele
  • fényerőszabályzóval a fényereje változatatható

Hátránya:

  • szerelési igénye. LED tápegységre van szükség, amelynek felszerelésekor szem előtt kell tartani az érintésvédelmi előírásokat

Növénynevelő LED lámpa E27 foglalattal

Ezek a lámpák a háztartásokban elterjedt E27 foglalattal szereltek. Minden működéshez szükséges elektronika a LED lámpa belsejében található. A hűtésről hűtőborda gondoskodik, ezt szabadon hagyva kell a lámpákat beszerelni. Teljesítményük a néhány Watt-tól a kb 40 Watt-ig terjed. Ekkora teljesítményű LED lámpa hűtését lehet ventilátor nélküli hűtőbordával megoldani.
Előnyei:

  • szinte bármilyen otthon található lámpatestben használható
  • viszonylag nagy területet bevilágít

Hátránya:

  • otthoni és kisebb melegházakban történő felhasználásra tökéletes, de nagy mezőgazdasági felhasználáshoz vannak gazdaságosabb megoldások

Növénynevelő LED lámpa nagy teljesítménnyel

Ezek a növénynevelő lámpák a nagyobb teljesítményűek közül valók. Minden megtalálható bennük ami a komolyabb, akár nagyüzemi felhasználáshoz kell. Beépített tápegységgel rendelkeznek, ventilátoros hűtéssel, és huzalos felfüggesztéssel. Nagy területet világítanak be, felfüggesztésük magassága állítható. Igazi nagyüzemi mezőgazdasági felhasználáshoz, teljesítményük néhány 100 Watt is lehet.