UFO lámpa izzócsere

Az UFO lámpa izzócsere egy meglehetősen egyszerű dolog, azonban az E27 foglalatú LED izzók tulajdonságai miatt az eredmény sokszor elmarad a várttól. Az E27 körte formájú LED izzó sugárzási szöge általában 180° ami a függesztett lámpatestekbe megfelelő, mert ott lefelé világít. Az UFO lámpatestbe becsavarva azonban oldalra világít, így sötét foltot hagy a lámpában és a bevilágítani kívánt területen is. Ez egyrészt nem esztétikus, másrészt nem tölti be funkcióját. A hagyományos és halogén izzók esetén nincs sötét folt, mert azok közel 360°-ban sugározzák a fényt.

Ha szeretnénk, hogy UFO lámpánk megfelelően működjön és közben energiatakarékossá váljon, akkor többféle megoldás kínálkozik.

  1. Az UFO lámpa izzócsere során az egyik megoldás a lámpatest cseréje. Sok LED UFO lámpát lehet kapni, ezek általában műanyag házas kivitelűek. Ha a lámpának csak funkcionális szerepe van, a legjobb megoldás egy egyszerű, de esztétikus megjelenésű műanyag lámpatest felszerelése. Ez érintésvédelmi szempontból is előnyös, sokszor a vezetékek cseréjére is szükség lenne az eredeti lámpatest megtartásához. A műanyag UFO lámpákat is lehet kapni mozgásérzékelős kivitelben.
  2. Ha esztétikai vagy műszaki okokból ragaszkodunk a meglévő UFO lámpatesthez, akkor a fém lámpa belsejének cseréje a legjobb. Ebben az esetben az E27-es foglalatot kiszereljük és a kicseréljük LED panelre. A videóban látható LED panel mágnesesen rögzíthető a fém lámpatestben, bekötése is egyszerű. Ezzel lehet az UFO lámpa izzócseréjét a leginkább látványosan megoldani az eredeti lámpatest megtartásával. Ez a LED panel bevilágítja az egész lámpatestet. A burát rátéve nem látszik a panel, a lámpa homogén fénnyel világít.

Mozgásérzékelős kivitelben kapható, így a lépcsőház világítását a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban lehet megoldani segítségével. Egy lépcsőház esetében mindig ott és akkor világít, ahol és amikor szükség van fényre. Ezzel töredékére lehet csökkenteni egy lépcsőház világítási költségét, a használhatóságát pedig jelentősen növeli. Az oldalfali UFO lámpák belsejét is ki lehet cserélni a félkör alakú LED panellel.

Kiemelt kép forrása: jannoon028 – www.freepik.com